За бирата

Най-старата позната ни рецепта за бира е на 4000 години и принадлежи на шумерите.

Египтяните са построили пирамидите, докато са си пийвали бира. Работниците на Гиза получавали около четири литра бира на ден според Патрик Макговърн, биомолекулярен археолог в университета Пенсилвания.

Три бутилки бира на ден обаче унищожават ползата за сърцето, която носи бирата, тъй като тялото започва да преработва излишния етанол и произвежда про-оксиданти.

Бирата (отчасти защото съдържа антибактериален етанол) някога е била по-здравословна напитка, отколкото замърсената вода на Нил.

Хмелът – съставката, която прави бирата горчива – принадлежи към семейството на канабиса и всъщност е нещо като първи братовчед на марихуаната.

Етанолът, алкохолната съставка на бирата, е силен антисептик, но не помага при хрема. Оптималното съдържание на алкохол в кръвта, което убива микробите, е повече от 60% – за съжаление обаче освен микробите то ще убие и вас. (Фатално алкохолно натравяне се получава между 0.40 и 0.50%.)

Учени от университет в Западно Охайо са открили, че микроелементи, наречени полифеноли, в 0.35-литрова бутилка бира създават защитни нива антиоксиданти в организма, които пък от своя страна предпазват от сърдечни болести.

Изследване във Великобритания сочи, че в страната 93 000 лира бира остават само по брадите на мъжете, които я пият.

Проучване на Станфордския университет показва, че бирените мехурчета създават поле в чашата, което противоречи на законите на гравитацията.